Rasbeschrijvingen

Rasbeschrijving

De grootste overeenkomsten tussen de Paso Fino en de Paso Peruano zijn dat beide in Zuid Amerika zijn ontstaan uit dezelfde Spaanse voorouders. Beide rassen hebben een aangeboren vlak zittende comfortabele tölt (paso) met veel knie actie. Ook hebben ze beide veel brio ( werklust), zijn zeer sensibel en met lichte hulpen te rijden.

Het verschil zit hem in de verdere ontwikkeling vanuit het Iberische ras, waardoor ze voornamelijk verschillen in hun bouw en de tölt.

Kruisingen met 70% Paso bloed worden met een verzamelnaam 'Caballo de Paso' genoemd.

De Paso Fino

 

Dit ras vindt zijn oorsprong in o.a. Puerto Rico en Colombia. Vanuit de Andalusiër, Berber en de Spaanse Jennet verder ontwikkeld tot een compact paard van Iberische adel met een nobel voorkomen. De Paso Fino is een klein en wendbaar paard met een vlakke en korte viertakt beweging. De Paso Fino heeft een korte rug en krachtige fijne benen. Hij is zeer intelligent en wil altijd werken voor de ruiter. Daarbij bezit dit ras veel Brio: dit is een goed controleerbaar, sprankelend en gevoelig temperament. Oftewel het hart en de ziel van het paard.

 

Hij beschikt over een viertakt in 3 verschillende tempi:

 

De Classic Fino: deze tölt wordt gereden in een hoge mate van verzameling waarbij het paard maar heel langzaam vooruitkomt (tempo van stap) met veel en zeer snelle beweging van de benen.

 

De Paso Corto: deze tölt is wat sneller, qua tempo vergelijkbaar met draf. Heerlijk voor buitenritten, omdat dit tempo ook zeer lang volgehouden kan worden.

 

De Paso Largo: deze tölt heeft de snelheid van een langzame galop.

 

In Colombia wordt ook de Trochador gefokt; deze paarden beschikken over de Trocha, een gang die is afgeleid van de draf (draf met een echo), de ruiter wordt bij deze gang opgegooid en zit minder comfortabel dan in de viertaktgangen.

De Paso Peruano

 

Dit ras vindt zijn oorsprong, zoals de naam al zegt, in Peru. Vanuit de Andalusiër, Berber en de Spaanse Jennet verder gefokt tot een nobel paard met kracht en schoonheid. Ze werden gefokt door de grootgrondbezitters die behoefte hadden aan een paard dat voor het werk op de haciënda ingezet kon worden, maar op zondag ook als showpaard kon schitteren in de parade.

 

De Paso Peruano onderscheidt zich van de andere rassen door zijn Termino: dit is de zijwaartse beweging van de voorhand die gemaakt wordt door de voorbenen. De Peruaanse Paso heeft een ruime en hoge knie actie , maar zit heel erg comfortabel in zijn natuurlijke viertakt. Deze zuivere viertakt gang oftewel tölt heet de Paso Llano. Zodra het tempo versneld wordt tot een handgalop tempo heet deze gang de Paso Sobreandando.

 

De Peruaanse Paso is barok gebouwd: stevig met een korte rug en fijn beenwerk. Verder heeft hij een hoge oprichting, veel rompdiepte en weelderige manen en staart. Hij is zeer intelligent en wil altijd werken voor de ruiter. Door de trotse houding komt hij bijna wat arrogant over. Daarbij bezit dit ras veel Brio: dit is een goed controleerbaar sprankelend en gevoelig temperament. Oftewel het hart en de ziel van het paard.

1102656_709249125823024_6950525516346747612_o